Leerlingen

De grote oversteek

Als je in het laatste jaar van de basisschool zit,
ga je je voorbereiden op de stap naar het voortgezet onderwijs.
Voor veel leerlingen een spannende oversteek.
De leerkrachten van de IRIS scholen en het Ichthus College
werken samen om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Aftellen tot het nieuwe schooljaar!

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wat doen de ambassadeurs voor jou ?

Tips voor jou

1. Wegwijs in het voortgezet onderwijs

Van één juf of meester naar wel tien verschillende docenten en van een vast lokaal naar ieder lesuur een ander lokaal. Zie jij het al voor je? Op het voortgezet onderwijs gaan veel dingen anders dan op de basisschool. Maar daar bereiden wij jou goed op voor! Je kunt bijvoorbeeld al een kijkje nemen op onze school tijdens de kijk- en doemiddagen en de open dag.

Er komen gedurende het schooljaar ambassadeurs in je groep. Ze vertellen hoe het gaat op het voortgezet onderwijs en hoe je je daar op kunt voorbereiden. Natuurlijk krijg je ook gelegenheid om vragen te stellen. 

Bovendien maak je vóór de zomervakantie al kennis met je nieuwe klas en je mentor. Zo kun jij in klas 1 een goede start maken op het Ichthus College. Je bent van harte welkom! 

2. Executieve vaardigheden

Executieve vaardigheden, een erg moeilijk begrip! Het zijn alle vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan het plannen en organiseren van je (huis)werk, je concentratie houden bij een taak of het gebruiken van feedback om je (werk)gedrag aan te passen.
Als je van de basisschool naar de brugklas gaat is het enorm handig als jij deze vaardigheden al flink hebt geoefend. De executieve vaardigheden helpen jou om een echt succes te maken van school! Dit schooljaar heb je een agenda ontvangen. Zo kun je al oefenen met plannen op de basisschool. Er komen ook ambassadeurs op school, die jouw juf of meester helpen met lessen het leren leren.

3. Taal – lezen

Lezen doe je elke dag. Van een berichtje op je mobiel tot het lezen van een dik boek. Lezen helpt je om de wereld te ontdekken en te begrijpen. Bovendien is lezen goed voor je brein. Een goed werkend brein helpt je om na te denken en oplossingen te bedenken voor dingen waar je in je leven tegenaan loopt. De IRIS scholen en het Ichthus college hebben taal-lezen tot een speerpunt gemaakt. Dat betekent voor jou dat de taal en leeslessen op de basisschool zoveel mogelijk doorgaan op het Ichthus. We krijgen daarbij hulp van de Openbare bibliotheek in Kampen. 

Ook zijn er een aantal ambassadeurs werkzaam. Zij bedenken lessen die zowel op het PO en VO gegeven kunnen worden. Daarnaast helpen ze de docenten van het VO om vaken mooie boeken te gerbuiken bij hun lessen.